Βίζα για Αμερικανούς πολίτες στην Κύπρο

Για τους υπηκόους των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απαιτείται βίζα εισόδου στην Κύπρο για διαμονή μικρότερης χρονικής διάρκειας των 90 ημερών. Για διαμονή με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια απαιτείται αίτηση είτε για βίζα μακροχρόνιας παραμονής, είτε για εκπαιδευτική βίζα είτε για βίζα λόγω εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, για είσοδο στην Κύπρο απαιτείται διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον έξι μηνών, τουλάχιστον δύο κενές σελίδες για τις σφραγίδες εισόδου και εξόδου από την Κυπριακή επικράτεια και απόδειξη ότι υπάρχουν αρκετά οικονομικά στοιχεία για να καλύψουν τη διαβίωση στην Κύπρο.

Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν τα ακόλουθα:boat-487436_960_720

1) Ως πύλες εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία θεωρούνται μόνο τα διεθνή αεροδρόμια και λιμάνια της Λάρνακας, της Λεμεσού και της Πάφου.

2) Δε θεωρούνται νόμιμες πύλες εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία κανένα από τα αεροδρόμια ή λιμάνια των κατεχομένων εδαφών της Βόρειας Κύπρου.

3) Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν ως κράτος (ούτε και κανένα άλλο κράτος του κόσμου εκτός από την Τουρκία) τη Βόρεια Κύπρο και επομένως δεν μπορούν να επέμβουν για να θεωρηθεί νόμιμη οποιαδήποτε είσοδος στην Κυπριακή επικράτεια μέσω της Βόρειας Κύπρου.

4) Αν υπάρχει παραμονή στην Βόρεια Κύπρο για περίοδο μεγαλύτερη των 90 ημερών, μπορεί να υπάρξει κράτηση από τις αρμόδιες αρχές στην πύλη εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας ή και άρνηση εισόδου στην επικράτεια.

5) Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο που να έχει εκδοθεί από την Βόρεια Κύπρο.

6) Αν υπάρχει ανάγκη διάσχισης της ουδέτερης ζώνης των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να υπάρξει πριν επικοινωνία με το σημείο ελέγχου στο Ledra Palace.

Σε περίπτωση ύπαρξης διπλής υπηκοότητας (Αμερικανική συν κάποια άλλη) θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με την Κυπριακή προξενική αρχή πριν την έναρξη του ταξιδιού ή με τις ανάλογες Κυπριακές αρχές πριν την άφιξη στην Κυπριακή επικράτεια, για ενημέρωση για τυχόν ειδικές απαιτήσεις που υπάρχουν σε σχέση με τη δεύτερη υπηκοότητα. Π.χ. αν η δεύτερη υπηκοότητα είναι Τουρκική μπορεί να απαιτηθεί βίζα εισόδου.