Κανονισμοί και διαδικασίες εισαγωγών-εξαγωγών στα τελωνεία της Κύπρου

Αν και δεν υπάρχουν όρια στην ποσότητα του αλκοόλ και του καπνού που μπορεί κανείς να φέρει από χώρες της ΕΕ, οι ταξιδιώτες είναι πιθανό να δεχθούν ερωτήσεις, αν μεταφέρουν περισσότερα από:

  • 800 τσιγάρα
  • 200 πούρα
  • 1 κιλό καπνού
  • 110 λίτρα μπύρας
  • 90 λίτρα κρασιού ή
  • 10 λίτρα οινοπνευματωδών ποτών με πάνω από 22% αλκοόλ.15296151193_18cb9db246_b

Αυτές οι ποσότητες μπορεί να κατασχεθούν εάν οι τελωνειακές αρχές θεωρήσουν ότι η εισαγωγή έχει εμπορικό χαρακτήρα.

Οι ποσότητες αλκοολούχων ποτών που μπορούν να εισαχθούν δωρεάν στην περίπτωση ταξιδιωτών από χώρες εκτός ΕΕ είναι πολύ μικρότερες (16 λίτρα μπύρας, 4 λίτρα κρασιού, 1 λίτρο οινοπνευματωδών ποτών με πάνω από 22% αλκοόλ), ενώ παράλληλα οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι άνω των 18 ετών. Για τον καπνό οι επιτρεπόμενες ποσότητες είναι 200 τσιγάρα, 50 πούρα ή 250 γραμμάρια καπνού, όταν πρόκειται για αεροπορικό ή ακτοπλοϊκό ταξίδι, ενώ διαμορφώνονται σε 40 τσιγάρα, 10 πούρα ή 50 γραμμάρια καπνού σε περίπτωση ταξιδιού από τη στεριά.

Αναφορικά με άλλα αγαθά, ο κανόνας είναι ότι η φύση και η ποσότητα των ειδών δεν πρέπει να είναι τέτοια που να δείχνει ότι εισάγονται για εμπορικούς λόγους, αλλά να είναι σαφές ότι προορίζονται για προσωπική ή οικογενειακή χρήση ή για δώρα. Φάρμακα επιτρέπονται μόνο για προσωπική χρήση.

Απαγορεύονται το κρέας, το γάλα και οποιαδήποτε παράγωγά τους από χώρες μη μέλη της ΕΕ, μπορεί όμως να επιτρέπεται το γάλα σε σκόνη για βρέφη και άλλα παιδικά και ιατρικά τρόφιμα, εφόσον δε χρειάζονται ψυγείο και διαθέτουν εμπορικό σήμα συσκευασμένων τροφίμων και αρχική σφραγίδα συσκευασίας, σε περιορισμένες ποσότητες.

Τα κατοικίδια πρέπει να διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης, να είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας και να έχουν πιστοποιητικό υγείας.

Απαγορεύονται τα προστατευόμενα είδη και τα προϊόντα τους, για παράδειγμα ελεφαντόδοντο, όστρακο, κοράλλι, δέρμα ερπετών ή ξύλο από τα δάση της Αμαζονίας. Για παλτά, γούνες και δερμάτινα υποδήματα από προστατευόμενα ζώα απαιτείται ειδική άδεια.

Για νομίσματα δεν υπάρχουν περιορισμοί, εφόσον προέρχονται από χώρα της ΕΕ. Σε ταξίδια εκτός ΕΕ πρέπει να δηλώνονται ποσά που υπερβαίνουν τα €10.000 ή το ισοδύναμο τους σε άλλο νόμισμα.