Νομοθετικές αλλαγές θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρο στις παράνομες ενοικιάσεις

Ένα διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα για την Κύπρο αποτελεί η αύξηση των παράνομων ενοικιάσεων κατοικιών, βιλών ή διαμερισμάτων. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε όμως να λυθεί αν γίνονταν κάποιες νομοθετικές αλλαγές, με τις οποίες περισσότεροι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να πιστοποιήσουν τα ακίνητά τους για ενοικίαση, σύμφωνα με τον γραμματέα της Ενώσεως Ξενοδόχων Πάφου.

Ο Ευριπίδης Λοϊζίδης, που είναι επίσης μέλος του περιφερειακού τουριστικού συμβουλίου της Πάφου, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Sunday Mail, πως, ενώ η ενοικίαση κατοικιών σε τουρίστες θεωρείται παράνομη στην Κύπρο, μια αλλαγή στη νομοθεσία θα μπορούσε να είναι κίνητρο για τους ιδιοκτήτες ώστε να εγγραφούν στα μητρώα του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Αυτός άλλωστε είναι ο αρμόδιος φορέας για την ταξινόμηση και την καταγραφή όλων των τουριστικών καταλυμάτων, συνεπώς η εγγραφή των ιδιοκτητών οδηγεί στη νομιμοποίηση του καταλύματός τους και στη δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων τους.download-100

«Θέλουμε να φέρουμε περισσότερους τουρίστες στην Κύπρο, οπότε γιατί να αλλάξουμε τον νόμο και να ενθαρρύνουμε αυτούς που θέλουν να είναι νόμιμοι, ώστε να καταγραφούν; Θα πληρώνουν ένα ετήσιο τέλος στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και θα δηλώνονται στην εφορία, ώστε να πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους. Είναι μια ευκαιρία για μια ουσιαστική αλλαγή και αυτό θα βοηθήσει να εξαλειφθεί το φαινόμενο της αυθαίρετης ενοικίασης. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και είναι καιρός να παρθούν μέτρα ώστε να γίνονται οι ενοικιάσεις νόμιμα», είπε ο κύριος Ευριπίδης Λοϊζίδης.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, Μάριος Τσιανάκας, είπε ότι οι αλλαγές στον νόμο είναι δυνατές, καθώς προετοιμάζεται ήδη η τουριστική στρατηγική του επόμενου έτους και αναζητούνται τρόποι να έλθουν περισσότεροι επισκέπτες στο νησί της Αφροδίτης.

«Όλη η νομοθεσία που αφορά αυτό το θέμα επανεξετάζεται. Υπάρχει πιθανότητα να τροποποιηθεί ο νόμος ώστε οι ιδιωτικές κατοικίες να ενσωματωθούν στην ξενοδοχειακή δυναμική της Κύπρου», δήλωσε ο Μάριος Τσιανάκας και συμπλήρωσε ότι «οι παρανόμως ενοικιαζόμενες κατοικίες ανταγωνίζονται παράνομα τα νομίμως ενοικιαζόμενα καταλύματα και εμπεριέχουν κινδύνους που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια».