Οδηγός για ασφαλή οδήγηση στην Κύπρο

Η οδήγηση στην Κύπρο γίνεται στα αριστερά και οι προσπεράσεις από δεξιά, αν και συχνά θα δείτε τουρίστες να μπερδεύονται και να οδηγούν ανάποδα. Οι Κύπριοι οδηγοί μπορεί να είναι επιθετικοί, πολύ αργοί ή πολύ γρήγοροι – συνήθως δεν υπάρχει μέση κατάσταση. Τον πρώτο καιρό που θα οδηγείτε στο νησί, καλό είναι να είστε επιφυλακτικοί.

Η χώρα έχει ένα εξαιρετικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, το οποίο είναι πολυσύχναστο μόνο στα αστικά κέντρα, ενώ μακριά από αυτά η κίνηση είναι μηδενική. Το παράπλευρο οδικό δίκτυο βρίσκεται σε κακή κατάσταση ενώ τα αποτελέσματα της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας εμφανίζονται με τη μορφή λακουβών και ανωμαλιών του οδοστρώματος.

Οι οδηγοί χρησιμοποιούν συχνά τις κόρνες τους, ειδικά σε περιπτώσεις αργοπορίας σε φανάρια και διασταυρώσεις, ενώ εθιμοτυπικά χρησιμοποιείται και σε γαμήλιες αυτοκινητοπομπές.3741968_f6e44dfd

Η χρήση ζώνης από όλους τους επιβάτες είναι υποχρεωτική και η τροχαία είναι ιδιαίτερα αυστηρή στην τήρηση αυτού του κανόνα. Το όριο αλκοόλ είναι 22 χιλιοστόγραμμα ανά 100ml αναπνοής και 50 χιλιοστόγραμμα ανά 100ml αίματος. Οι έλεγχοι είναι συχνοί, ιδιαίτερα την νύχτα και οι ποινές κυμαίνονται από πρόστιμο μέχρι φυλάκιση και αφαίρεση άδειας, ανάλογα με τη περίσταση.

Για να οδηγήσει κανείς στην Κύπρο είναι απαραίτητη η ύπαρξη άδειας οδήγησης από ξένη χώρα στα αγγλικά ή διεθνούς άδειας οδήγησης. Σε πιθανό έλεγχο θα σας ζητηθεί να παρουσιάσετε επιπλέον ταυτότητα ή διαβατήριο, την ασφάλεια του οχήματος και την άδεια κυκλοφορίας του. Σε περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω έγγραφα λείπει, θα σας δοθεί ένα σύντομο χρονικό διάστημα 2-3 ημερών μέχρι να τα παρουσιάσετε στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα.

Τα όρια ταχύτητας είναι 50 km/h σε αστικές ζώνες, 65 km/h σε ημιαστικές περιοχές και 100 km/h σε αυτοκινητόδρομο.Αν θέλετε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο κατά την διαμονή σας στην Κύπρο, πρέπει να γνωρίζετε ότι το κατώτερο επιτρεπόμενο όριο ηλικίας είναι τα 21 με τρία τουλάχιστον χρόνια εμπειρίας και ανώτατο όριο τα 67 χρόνια.

Όλες οι βεβαιωμένες παραβάσεις πληρώνονται στις τράπεζες ή διαδικτυακά. Η στάθμευση γενικά επιτρέπεται. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η τροχαία είναι ελαστική σε αυτό το ζήτημα, ενώ τα πληρωτέα πάρκινγκ στις πόλεις είναι αρκετά φθηνά για να αποτρέπεται η παράνομη στάθμευση.