ΗΤην προσπάθεια ρύθμισης της αγοράς του στοιχήματος προωθεί τα τελευταία χρόνια η κυπριακή κυβέρνηση, όπως έγινε αντίστοιχα με την αγορά των τυχερών παιχνιδιών και του στοιχήματος, στην Ελλάδα και τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες λόγω κοινοτικής οδηγίας της ΕΕ. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, που προβλέπει σημαντικές αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς.

Οι βασικότερες αλλαγές

Ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, φορέα ο οποίος αναλαμβάνει τον έλεγχο και τη διεξαγωγή όλης της δραστηριότητας που αφορά το στοίχημα. Πλέον προβλέπεται η υποχρεωτική εξασφάλιση άδειας λειτουργίας για οποιοδήποτε είδους δραστηριότητα, από στοιχηματικές εταιρίες που λειτουργούν μέσω διαδικτύου (πχ. Riverbelle) ή σε φυσικά καταστήματα (πχ. ΟΠΑΠ). Επίσης προωθούνται φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν την καταβολή τελών στο δημόσιο από εταιρίες στον χώρο του τζόγου, αλλά και τα ποσά εξασφάλισης αδειοδότησης, συν διατάξεις που αφορούν την κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων για την έναρξη λειτουργίας στοιχηματικής εταιρίας. Παράλληλα, έχουμε την απαγόρευση λειτουργίας και προσφοράς υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών από παρόχους χωρίς άδεια, αλλά και την απαγόρευση συγκεκριμένων ειδών διαφημίσεων.

Έλεγχος και ποινές

Φυσικά ο νέος νόμος προβλέπει ακόμη ρυθμίσεις για τους μηχανισμούς ελέγχου αλλά και αυστηρές ποινές για τους παραβατες. Πιο συγκερκιμένα, έχουμε τη θέσπιση συγκεκριμένων ποινών στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες διαπιστώνεται οποιουδήποτε είδους χειραγώγηση στοιχημάτων, καθώς επίσης και σε μορφές εσκεμμένης εξαπάτησης των παικτών που ασχολούνται με το στοίχημα. Στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνονται και οι αντισυμβατικές συμπεριφορές κάποιων παρόχων, καθώς έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν ότι υπήρξαν περιπτώσεις προσπάθειας υπεξαίρεσης των χρημάτων στους στοιχηματικούς λογαρισμούς παικτών. Ταυτόχρονα προβλέπεται η θέσπιση αυστηρότατων ποινών για όσους εις γνώση τους επιτρέπουν οποιαδήποτε συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια σε ανήλικους παίκτες, ενώ τέλος προβλέπεται η πλήρης κατάργηση όλων των προηγούμενων ισχυουσών διατάξεων που αφορούν τους κανόνες λειτουργίας σε μηχανήματα (φρουτάκια) και την αντικατάστασή τους.