Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσει κάποιος την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια είναι να συνειδητοποιήσει και να παραδεχτεί ότι έχει όντως πρόβλημα εξάρτησης. Χρειάζεται ψυχική δύναμη και κουράγιο για να γίνει αυτή η παραδοχή, ειδικά για κάποιον που έχει χάσει πολλά χρήματα και, ενδεχομένως, έχει καταστρέψει τη ζωή του και τις σχέσεις του. Ωστόσο, υπάρχουν τόσοι άλλοι που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν την εξάρτησή τους, γι’ αυτό δεν είναι κάτι το αδύνατο. Μερικές κατευθυντήριες γραμμές για την προσπάθεια απεξάρτησης από τον τζόγο σε τυχερά παιχνίδια ακολουθούν:luck-1041798_960_720

  • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια για πιθανές διαταραχές ψυχισμού. Η κατάθλιψη, το άγχος, η κατάχρηση ουσιών και το στρες, πιθανόν να προκαλέσουν εξάρτηση από τον τζόγο και να επιδεινωθούν από την ψυχαναγκαστική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Ακόμη και αν σταματήσει κάποιος να παίζει, ίσως αυτές οι ψυχικές διαταραχές να συνεχίσουν να τον ταλαιπωρούν, οπότε είναι αναγκαία η βοήθεια ενός ειδικού.
  • Μάθετε να διαχειρίζεστε τα δυσάρεστα συναισθήματα με διάφορες τεχνικές. Ο εθισμένος με τον τζόγο συχνά ασχολείται με το πάθος του όταν είναι μόνος, όταν βαριέται ή ακόμη όταν θέλει να ξεφύγει λίγο μετά από μια κουραστική και αγχωτική μέρα στη δουλειά. Υπάρχουν όμως καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπιστούν τα βάσανα της καθημερινότητας, όπως ο αθλητισμός και ο διαλογισμός.
  • Επεκτείνετε το δίκτυο που σας στηρίζει. Είναι δύσκολο για τον καθένα να αντιμετωπίσει μια εξάρτηση χωρίς υποστήριξη. Εκτός από τους φίλους και την οικογένεια, καλό είναι ο εξαρτημένος να προσπαθήσει να ενταχθεί σε διάφορες κοινωνικές ομάδες που δε σχετίζονται με τον τζόγο, όπως για παράδειγμα ένα αθλητικό σωματείο, μια λέσχη ανάγνωσης, μια ομάδα χορού κτλ.
  • Ενταχθείτε σε μια ομάδα υποστήριξης. Οι Ανώνυμοι Τζογαδόροι, για παράδειγμα, προτείνουν ένα πρόγραμμα απεξάρτησης με δώδεκα βήματα, στα πρότυπα των Ανώνυμων Αλκοολικών. Ένα από τα κύρια σημεία του προγράμματος είναι να βρει ο εξαρτημένος έναν χορηγό, έναν πρώην τζογαδόρο που κατάφερε να μείνει «καθαρός» για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να παρέχει ανεκτίμητη βοήθεια και υποστήριξη.